Voorzorg en Nazorg PMU
Wil je een afspraak maken? Lees hieronder dan eerst de voorzorgregels en informatie over permanente make-up.
LET OP: heb je elders powder brows laten zetten stuur dan voor het maken van een afspraak eerst een foto van je wenkbrauwen. Er wordt GEEN werk van andere artiesten bijgewerkt. Enkel als de “oude” powder brows bijna helemaal vervaagd zijn kun je na goedkeuring d.m.v. foto’s terecht voor een nieuwe powder brows behandeling.
Indien je binnen 72 uur voor de behandeling afzegt dien je 50% van de behandeling te betalen ongeacht welke reden dan ook. Indien je een afspraak annuleert en weer een nieuwe wil plannen vraag ik een aanbetaling. Bij Silk PMU wordt je voorschot in geen enkel geval terugbetaald en is niet inwisselbaar voor een andere behandeling. Zie algemene voorwaarden.
Over het algemeen geven 2 behandelingen voldoende pigmentdekking. Vooraf is echter niet te voorspellen of de huid (of een deel van de huid) het pigment vasthoudt of afstoot. In zeldzame gevallen kan het voorkomen dat een extra nabehandeling nodig is. Bijvoorbeeld wanneer:
- Er sprake is van een slechte inkapseling van pigment in de huid.
- Er een zichtbaar of onzichtbaar litteken in de huid zit.
- De klant tijdens de eerste nabehandeling toch nog correcties aan wil brengen in bijvoorbeeld de vorm, grootte, kleur of intensiteit.
- De nazorg/hygiëne regels niet voldoende zijn nageleefd of er gekrabd is aan de korstjes.
- In deze gevallen is het mogelijk een extra nabehandeling (binnen 3 maanden €75,-) in te plannen.
Volgens de hygiëne richtlijnen voor cosmetisch tatoeëren (GGD) moeten wij je erop wijzen dat alle consequenties voortvloeiende uit de behandeling voor eigen risico zijn.
Wat zijn de voorzorg adviezen voor een PMU behandeling?
- Geen alcohol en drugs 24 uur voorafgaand aan de behandeling
- Het is niet aan te raden intensief te sporten de dag van de behandeling.
- Geen cafeïne (koffie, thee, cola, Red Bull of andere energydrinks) voor de behandeling, dit verdunt het bloed en heeft invloed op de behandeling.
- Geen zon/zonnebankkuur 2 weken voor de behandeling
- Geen bloedverdunnende medicijnen innemen 24 uur voorafgaand aan de behandeling (in overleg met uw arts)
- Geen aspirine, ibuprofen of naproxen innemen 24 voorafgaand aan de behandeling
- 2 paracetamol vlak voor de behandeling mag wel ingenomen worden
- Stop met Visolie en vitamine E en vitamine C een week voor de behandeling, dit zijn natuurlijke bloedverdunners.
- Geen Corticosteroïden crème of zalf ter plekke gebruiken voorafgaand aan de pigmentatie
- Komt u voor een lip behandeling: en in het verleden een koortslip gehad? Begin dan 7 dgn voor de behandeling te slikken met lysine of anti-koortslip tabletten van de huisarts.
- Als je last hebt van droge lippen, droge plekken op of om je lippen, veel velletjes etc. dan 3 dagen voor de behandeling je lippen regelmatig insmeren met bv. bepanthene zalf.
- Als je lippen te droog zijn voor de behandeling, velletjes hebben etc. is het onmogelijk om optimaal te werken en zal de liphuid de kleur niet goed kunnen opnemen. Je kan ook lippen ongeveer
- 4-5 dagen voor de behandeling met een zachte scrub peelen om ze van de droge velletjes te ontdoen. Dit kan eventueel ook door zachtjes met een zachte tandenborstel over je lippen te poetsen.
- Kom u voor een oogbehandeling: Minimaal 1 week voor de behandeling je wimperextensions verwijderen
- 1 week voor de behandeling stoppen met waterproof mascara, wimperserum en olies.
- Graag zonder oog make-up en mascara naar je afspraak komen
- Heeft u een oogontsteking, dan kunnen wij u niet behandelen aan de ogen.
Belangrijk:
- Menstruatie kan de pigmentatie beïnvloeden.
- Migratie is het ongewenst uitlopen van een pigment in de huid. De huid rondom de ogen is heel teer en dun. Op de oogleden zitten kleine fijne haarvaatjes die tot de wimpertjes toe lopen. Wanneer er een adertje reageert en kapot springt kan het pigment in het adertje lopen waardoor een vlekje ontstaat. Dit is niet de ‘schuld’ van de pigmentist maar kan gebeuren. Bij het aangaan van een behandeling behoort dit tot je eigen verantwoording en risico. In de jaren dat ik nu werk is het gelukkig nog nooit gebeurd, maar wil graag dat je goed geïnformeerd bent. Wanneer ik twijfel of het überhaupt wel kan, behoud ik mij het recht om een eyeliner ook niet te zetten. Het zetten van Permanent Make-up is vakmanschap waarbij brede kennis en betrouwbare apparatuur een pré is, hierdoor wordt het migratie tot een minimum beperkt. Maar ook je lichaam, huid en conditie van de haarvaatjes spelen hierbij een rol en daar hebben wij verder geen controle over. Het is een kunstwerk op levend materiaal (je huid) wat altijd anders kan reageren.
- Heeft u een oogontsteking, dan kunnen wij u niet behandelen aan de ogen.
Contra indicaties
Het zetten van permanente make-up brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de behandelaar op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties. En controleer op www.veiligpmu.nl dat de studio waar je een PMU wilt laten zetten, een vergunning heeft. Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid.
Laat geen permanente make-up aanbrengen:
- op plekken waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan;
- op een litteken dat minder dan een jaar oud is;
- op een plek waar minder dan zes weken geleden PMU is gezet;
- op een plek waar minder dan drie maanden geleden een PMU of tatoeage is weg gelaserd of waar de laserwond nog niet genezen is;
- op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen;
- als je onder invloed bent van alcohol of drugs;
- als je zwanger bent.
Daarnaast wordt het afgeraden om permanente make-up te laten zetten als je last hebt van één van de volgende aandoeningen:
- diabetes
- hemofilie
- chronische huidziekte
- allergie voor pigmentstoffen of andere materialen waarmee PMU wordt gezet
- immuunstoornis
- hart- en vaatafwijkingen.
Heb je één van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica ? En wil je toch PMU? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts. Kijk voor achtergrondinformatie over bovenstaande risico’s op www.veiligpmu.nl.
Het zetten van de permanente make-up
Omdat er tijdens het zetten van permanente make-up een wond ontstaat is er een kans op besmetting van ziekten die via bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B en C. Controleer daarom of de behandelaar hygiënisch werkt. Een hygiënische werkwijze is ook belangrijk om te voorkomen dat je nieuwe PMU gaat ontsteken.
Let er in ieder geval op dat:
- de huid voor het zetten van de PMU wordt schoongemaakt, gedesinfecteerd en eventueel geschoren met een nieuw wegwerpscheermesje;
- de naalden en inkt steriel zijn verpakt en alleen voor jou worden gebruikt. De naalden zijn per stuk verpakt, inkt zit in kleine inktcupjes;
- tijdens het zetten schone tissues worden gebruikt om de huid schoon te maken;
- de behandelaar tijdens het zetten van de PMU handschoenen draagt en deze vervangt als hij of zij iets anders aanraakt dan de pigmenteerpen, een tissue of je huid;
- de permanente make-up na afloop wordt verzorgd.
Nazorg
Nieuwe permanente make-up is vergelijkbaar met een schaafwond. Slechte verzorging en onhygiënische behandeling kunnen wondinfecties en littekenweefsel veroorzaken. Bovendien kunnen wondinfecties tot een minder mooie PMU leiden. Als je de PMU goed verzorgt, duurt het twee tot zes weken tot de behandelde huid genezen is.
- De eerste 2 dagen je wenkbrauwen deppen met een vochtig wattenschijfje.
- Doe dit elk uur er komt namelijk wondvocht vrij.
- Vanaf dag 3 tm 7 smeer je elke ochtend en avond een beetje verzorging op je wenkbrauwen. Doe de verzorging op een wattenstaafje ter grootte van een rijstkorrel.
- LET OP! Eerst je wenkbrauwen schoonmaken met een vochtig wattenschijfje en daarna de verzorging erop smeren!
- Heb je een vette huid dan smeer je maar 1 keer per dag je wenkbrauwen in.
- 7 dagen geen watercontact op de wenkbrauwen!
- Niet te warm douchen en niet de wenkbrauwen nat maken!
- 7 dagen geen make up op de wenkbrauwen zelf (rondom kan wel)
- 2 weken voor en na de behandeling niet zonnen of onder de zonnebank gaan(vanaf 2 weken factor 50 of hoger een halfuur op voorhand insmeren)
- Indien de wenkbrauwen korsten vormen, deze niet ervan af halen en niet krabben!
- 2 weken lang de wenkbrauwen niet verven.
- 4 weken lang geen gezichtsbehandelingen toepassen (zoals peelings,chemische behandelingen, microdermabrasie, enz….)
- 2 weken lang niet zwemmen of naar de sauna
- 1 week na de behandeling niet intensief sporten
Nazorg Lipblush:
- Geldt alle bovenstaande ook. Alleen mag je met lippen gelijk beginnen te smeren met de de crème die je meekrijgt.
- De eerste dag geen pittig en warm eten. Met een rietje drinken en zoveel mogelijk de lippen droog houden.
Nazorg Infralash:
- 7 dagen je ogen droog houden ook geen lenzen dragen maar een bril.
- Je mag wel elke dag je ogen met een vochtig doekje/wattenschijfje schoonmaken voorzichtig.
- Niet met je vingers in je ogen zitten. Gebruik een wattenstaafje om viezigheid eruit te halen.
- 7 dagen geen mascara en ook geen wimperextensions tussen de 1e en 2de behandeling.
Belangrijk:
Elke huid reageert anders op pigment. De ene huid stoot meer pigment af dan de andere huid. Je kunt tot 70% pigment verliezen na de eerste behandeling.
De eerste 3/4 dagen is het heel donker vanwege de korstvorming. Nadat de korstjes eraf zijn oogt het heel licht en soms met gaatjes. Bij week 3/4 begint de kleur weer omhoog te komen en bij eind week 4 zie je wat er daadwerkelijk over is van de eerste behandeling. Voor de ene klant is 1 behandeling voldoende en een ander wilt het graag wat meer aangezet hebben.
Belangrijke note: ook na volledige genezing, altijd gebruik van een sunblock (factor 50 of hoger) tijdens het zonnen (ook zonnebank) om de wenkbrauwen of de lippen om de kleur langer te behouden. Zonlicht onttrekt namelijk pigment aan de huid.
*BBE verwacht geen complicaties, maar bij extreme bloedingen, zwellingen of ontstekingen kun je contact opnemen met je huisarts.